top of page

Maca - čudežna korenina z Andov

Maca je dvoletna rastlina, ki izvira iz Južne Amerike (Peru, Bolivija). Uspeva na zelo zahtevnem terenu, na nadmorski višini nad 4.000m. Izkoplje se spomladi, korenine rastline mace se posušijo na soncu in zmeljejo v prah.


V sorodu je s sončnico in pastinjakom. Njeni podzemni gomolji vsebujejo vitamine, minerale, maščobne kisline in več kot 20 aminokislin (vključno z osmimi esencialnimi). Gomolji mace so lahko različnih barv, največkrat črni, rdeči ali rjavkasti. Na voljo je v obliki prahu, tekočine ali kapsul.

Zeleni Super Sladoled

6 poglavitnih razlogov, zakaj je vključitev mace v vsakdanjo prehrano, modra odločitev


VEČ ENERGIJE

Ta zdravstvena korist mace se pokaže v nekaj dneh njenega uživanja. Veliko ljudi opisuje učinek mace kot pitje kave, a brez kofeina in utrujenosti po tem, ko učinek izzveni. Energijski učinek mace je bolj enakomeren, dolgotrajen in uravnotežen. Zakaj? Maca med drugim vpliva tudi na nadledvično žlezo in tako uravnava nihanje krvnega sladkorja. Posledično se energija ob uživanju mace sprošča dolgo časa. Zato je odlična tudi kot podpora med športnimi aktivnostmi.


URAVNOVEŠENI HORMONI

Aminokisline so gradbeni elementi našega telesa. Maca vsebuje veliko tistih aminokislin, ki uravnavajo hormone znotraj našega telesa in podpirajo endokrini sistem. Uravnavajo nadledvično žlezo in ščitnico, zato je zelo verjetno, da se boste ob uživanju mace počutili bolj umirjeni in uravnovešeni v vsakodnevnem življenju.


PRIDOBITEV MIŠIČNE MASE

Tako moški kot ženske lahko z uživanjem mace pridobijo več mišične mase. Maca deluje anabolično, kar pomeni, da spodbuja izgradnjo mišičnega tkiva. Poleg tega vsebuje beljakovine (sestavljene iz aminokislin) in je bogata z vitamini in minerali. Z maco lažje in hitreje pridete do zavidljivih naravnih rezultatov.


DNEVNI VIR HRANIL

Z rednim uživanjem mace poskrbite za dvig imunskega sistema in zaščito pred raznimi boleznimi. Z maco v svoje telo vnašate vitamine B1, B2, C in E. Nadalje svoje telo preskrbite s kalcijem, kalijem, bakrom, železom, selenom in cinkom. Maca vsebue tudi lavrično, palmično, oleično, sterično in linolenično maščobno kislino ter vse esencialne aminokisline. Poleg tega je bogata z fitohranili.


POVEČANA SPOLNA SLA

Maca je že iz časov Aztekov in Majev povezana s povečano spolno slo tako pri moških kot pri ženskah. Z vzpostavljanjem ravnovesja v našem organizmu je razumljivo, da dnevno uživanje mace pozitivno vpliva tudi na spolno življenje.


ANTIOKSIDATIVNO DELOVANJE

Z uživanjem mace se povečata vrednosti dveh pomembnih spojin: glutationa in superoksidne dismutaze (SOD). Gre za encima, ki sta sestavljena iz aminokislin v maci. SOD in glutation sta dobro znana po tem, da izboljšata imunski odziv, uravnavata vrednosti holesterola, znižujeta krvni sladkor in pozitivno vplivata na metabolizem. Vse to je povezano s preprečevanjem vrste novodobnih bolezni in prispeva k izboljšanemu splošnemu zdravju.

Maca je povezana tudi z odpravljanjem slabokrvnosti, kronične utrujenosti, preprečevanjem osteoporoze, odpravljanjem menstrualnih bolečin, blaženjem simptomov menopavze in močnejšim imunskim sistemom.Kako maco najlažje uživamo, da bo res okusna?


Maca je v osnovi gomolj, a jo je v prehrano najlažje dodajati v obliki 100 % prahu. Uživati jo začnemo v manjših dozah (1 čajna žlica) in postopoma povečamo dnevno dozo na 2-3 čajne žličke, ki jih lahko razporedimo prek dneva.

Velja, da je gomolje priporočljivo zaužiti tako, da jih vmešate v toplo tekočino, ki vsebuje nekaj maščobe. S tem načinom priprave povečate njihovo moč, delovanje in absorpcijo.

Maco v prahu vedno pripravljajmo na sobni temperaturi. Segrevanje lahko zmanjša njeno hranljivost, zato jo je najbolje dodajati v smutije, energijske ploščice, beljakovinske šejke, kosmiče, potreseno prek ovsenih kosmičev, pudingov in sokov. Če pa slučajno kdaj naletite na svežo maco v obliki gomolja, nikar ne zamudite priložnosti – tanko jo narežite ali nastrgajte ter dodajte sveži solati.


Vas zanima, kako uprabiti maco v praksi?Commentaires


Izbrano za vas
Zadnje objave
Arhiv
Iskanje po oznakah
Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page