top of page

5 najpogostejših napak pri izdelavi presnih tort


Kot dolgoletni navdušenec nad presnimi sladicami sem v kuhinji doživel že kar lepo število neuspehov. Sicer je priprava presnih desertov v osnovi zelo enostavna, vendar obstaja par napak, katerim se je vredno izogniti, ko želimo ustvariti sladico, ki je istočasno odličnega okusa, hranljiva za telo in prekrasna na pogled.


Torej, ko si boste naslednjič zaželeli nekaj sladkega in zdravega, se raje učite iz mojih izkušenj in se izognite tem petim najpogostejšim napakam:


Napaka #1 - Ne namakanje oreščkov in semen


Ena najpogostejših napak pri pripravi surovih sladic je, da oreščkov in semen pred uporabo ne namočite. Namakanje oreščkov in semen pomaga odstraniti zaviralce encimov in jih naredi bolj prebavljive. Prav tako je namočene oreščke in semena lažje zmešati v gladko in kremasto teksturo, kar je bistvenega pomen za lep izgled sladice.


Oreščke in semena namočite tako, da jih preprosto položite v posodo z vodo in jih pustite pri miru. Splošno pravilo je, da oreščke in semena namakamo 4-6 ur ali najbolje kar čez noč.


Napaka #2 - Pretirano mešanje sestavin


Druga pogosta napaka je pretirano mešanje sestavin. Z mešalnikom se zlahka prepustimo toku, vendar lahko predolgo mešanje povzroči tekočo in vodeno teksturo. Toplota, ki jo ustvarja mešalnik, povzroči, da se maščobe v oreščkih in semenih začnejo topiti, kar povzroči tekočo teksturo.


Da bi se izognili pretiranemu mešanju, mešajte v kratkih presledkih in po potrebi postrgajte stranice mešalnika, da zagotovite enakomerno mešanje vseh sestavin. Tako boste preprečili pregrevanje in zagotovili, da bodo vaše presne sladice gladke in kremaste strukture.


"Presne torte - ker je življenje prekratko, da bi jedli predelane s...i." – Raw Chef

Napaka #3 - Uporaba napačnih sladil


Pri sladkanju presnih desertov, je zelo pomembna izbira pravega sladila. Veliko surovih sladic se zanaša na naravna sladila, kot so datlji ali javorjev sirup, ki pa so velikokrat premočna za nežne sladice. Še posebej, če jih uporabljate v velikih količinah.

Pomembno je tudi opozoriti, da niso vsa sladila enaka.


Nekatera sladila, kot sta na primer agavin in rižev sirup, so pogosto kritizirana zaradi visoke vsebnosti fruktoze. Ta je namreč ob prekomernem uživanju lahko škodljiva za naše zdravje.


Da bodo vaše presne sladice okusne in hranljive istočasno, se vseeno raje držite naravnih sladil, kot so datlji, javorjev sirup, kokosov sladkor in med – vendar ne pretiravajte z njimi.


Napaka #4 - Sladic ne ohladite dovolj


Mnogi začetniki delajo to napako, da sladicam ne dajo dovolj časa, da se ohladijo. Zaradi tega so na koncu zahtevne za serviranje, tekoče, neokusne in neprivlačne za oko. Presne sladice je treba hladiti v hladilniku vsaj nekaj ur, da se sestavine strdijo in povežejo med seboj. Zato, bodite potrpežljivi in načrtujte potreben čas vnaprej.


Če imate premalo časa, lahko postopek ohlajanja pospešite tako, da vaš presni desert za kratek čas postavite v zamrzovalnik. Pri tem morate biti seveda pozorni, da vam na zmrzne. Ker ga bo treba pred serviranjem odtajat. Kar spet potrebuje svoj čas.


Napaka #5 - Ne eksperimentirate z okusi


Ena najboljših stvari pri presnih sladicah so neskončne možnosti okusov. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi okusi in teksturami. Naj gre za dodajanje začimb, kot sta cimet in muškatni orešček, ali za dodajanje sadja, kot so jagode in tropsko sadje. Več kot boste eksperimentirali, bolj okusne in edinstvene bodo vaše sladice.


Eksperimentirate lahko tudi z različnimi teksturami, od gladkih in kremastih cheesecakov do hrustljavih granol in sadnih pit. V receptih poskusite uporabiti različne oreščke in semena, kot so orehi, mandlji in sončnična semena, ki bodo vašim surovim sladicam dodali edinstven okus in teksturo. Meja je le vaša domišljija.

 


Skratka, priprava presnih sladic je lahko nekoliko zapletena, vendar se lahko z malo znanja in prakse izognete nekaterim najpogostejšim napakam in vsakič pripravite res okusne dobrote. Z namakanjem oreščkov in semen, krajšim miksanjem, uporabo pravih sladil, hlajenjem sladic in eksperimentiranjem z okusi lahko svoje presne sladice dvignete na višjo raven in navdušite svoje prijatelje in družino.

Comments


Izbrano za vas
Zadnje objave
Arhiv
Iskanje po oznakah
Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page