top of page

Brazilski oreščki

Ste vedeli, da je brazilski orešček seme? Prihaja v bodeči embalaži, ki tehta od dva do štiri kilograme. V vsakem stroku je »pakiranih« od 12 do 24 brazilskih oreščkov. Vsak posamezni orešček je nato še zaprt v debeli temno rjavi lupini. Zaščita na vrhuncu!


Brazilski oreški vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin, večinoma pa so znani po zajetni količini selena. Vsebujejo več selena kot kateri koli drugi oreh - približno 2500-krat več! Selen je močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov, podpira zdravje ščitnice, ščiti imunski sistem pred okužbami in lahko zmanjša vnetje sklepov.

Zeleni Super Sladoled

Dodajanje brazilskih oreškov v prehrano, je lahko koristna strategija za zniževanje holesterola. Posamezna porcija brazilskih oreščkov, lahko zniža raven holesterola, hitreje kot statinska zdravila. Vendar se, preden opustite predpisano terapijo, pogovorite s svojim zdravnikom, saj je potrebno upoštevati tudi ostale prehranske navade.


Zaradi visoke vsebnosti maščob so nagnjeni k žarčenju, zato jih hranite v hladilniku ali zamrzovalniku. Sveži brazilski oreški so slonokoščeno beli, če postanejo rumeni, jih raje ne jejte.


Namakanje in sušenje brazilskih oreškov


Brazilski oreščki vsebujejo veliko fitinske kisline. Ta poleg mnogih koristnih stvari, povzroča tudi težave s prebavo. Zavira namreč delovanje nekaterih encimov za prebavljanje hrane in obenem porablja zaloge vitamina D v telesu. Temu se lahko elegantno izognete z namakanjem in (po želji) dehidriranjem.


Postopek:

4 skodelice surovih brazilskih oreškov

1 žlica morske soli

6 skodelic vode


Priprava:

1. Brazilske oreške in sol postavite v večjo skledo skupaj z vodo (sol deaktivira encimske inhibitorje)

2. Pustite stati 8-12 ur. Pokrijte s čisto krpo ali gazo, tako da vsebina posode lahko diha. Oreščki, ki plavajo na vrhu, so verjetno žarki, zato jih preglejte in po potrebi zavrzite.

3. Po namakanju temeljito sperite.


Dehidriranje - sušenje


Z dehidratorjem - sušilnikom:


1. Brazilske oreščke razporedite po pladnju dehidratorja. Najbolje se obnese ena plast na 42. stopinjah, dokler niso popolnoma suhi in hrustljavi. Poskrbite, da bodo res popolnoma suhi, saj drugače radi plesnijo. Poleg tega ne bodo imeli prijetne hrustljave teksture, ki jo pričakujete od oreščkov. Čas sušenja se lahko razlikuje. Odvisen je predvsem od aparata, ki ga uporabljate in napolnjenosti, le tega. Ampak pričakujte okrog 12 ur.

2. Pred shranjevanjem jih pustite, da se ohladijo na sobno temperaturo.

3. Shranjujte v nepredušnih posodah, najboljši so stekleni kozarci. Če jih nameravate porabiti v treh mesecih, jih hranite v hladilniku. Za daljši čas, uporabite zamrzovalnik.


V pečici: NI PRESNO!


1. Pečico segrejte na 180 stopinj.

2. Brazilske oreščke v enem sloju razporedite po pladnju.

3. Pecite 10-12 minut. Ne puščajte jih brez nadzora, saj so zelo hitro gotovi. Zaradi visoke vsebnosti olja, se bodo pekli še nekaj časa, tudi ko jih odstranite iz pečice. Ob pravilnem praženju so po okusu popečeni, ne grenki ali zažgani. Prerežite enega na polovico in preverite. Orešček mora biti enakomerno bledo rjave barve.

4. Ohladite jih približno 1 uro. Preden jih shranite, se prepričajte, da so res hladni.

5. Lahko jih poskusite posušiti v pečici in ohraniti presne. Pečico nastavite na najnižjo nastavitev in priprite vrata. V pečico obesite termometer in pazite, da temperatura ne preseže 42. stopinj. Nadaljujte s sušenjem, dokler oreščki niso gotovi.V presni kuhinji so uporabni na veliko načinov.


Predvsem:

  • v podlagah presnih tort

  • v presnih granolah

  • v energijskih kroglicah in ploščicah

  • v proteinskih kroglicah in ploščicah

  • v prelivih za solate

  • kot prigrizek

  • ...ความคิดเห็น


Izbrano za vas
Zadnje objave
Arhiv
Iskanje po oznakah
Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page