top of page

Zakaj presne torte? Kaj in zakaj presna hrana?

Presnojedstvo temelji na prehranjevanju z rastlinami in je veganski način življenja. Presna kuhinja pa je znana kot živa ali sončna kuhinja. Gre za prehrano, ki vsebuje (če se le da) ekološko pridelano sadje, zelenjavo, oreščke, semena in nakaljena zrna.


Vegani in presnojedci ne uživajo nobenih živalskih proizvodov, v nekaterih primerih sta izjemi med in cvetni prah. Življenjski slog presne hrane pa gre še dlje. Izključuje vsa živila s kemično predelanimi ali pasteriziranimi sestavinami. In med pripravo surovih jedi se, v tradicionalnem pomenu besede, nič ne kuha, saj živila niso termično obdelana.

Zeleni Super Sladoled

To se na prvi pogled lahko zdi omejujoče. Toda možnosti, ki obstajajo v presnojedstvu, so neskončne. Meje so le v domišlji, saj je ponudba matere narave izjemna. Ko lahko enkrat uživate v preprosti skledi sladkih češenj ali kremastem avokadu z malo limetinega soka in grobe morske soli, se vam odprejo novi vidiki dojemanja hrane in prehranjevanja. Pomislite, kako je ugrizniti v popolnoma dozorelo, sočno breskev, ki je bila pravkar utrgana z drevesa.


Vendar, če bi sadje in zelenjavo samo pobrali in postregli na krožniku, seveda ne bi imeli posla in ne bi mogli početi to, kar imamo radi. In to je priprava hrane, v našem primeru sladic, ki so ustvarjalne, vznemirljive, nasitne in zdrave.


Mešanje, sekljanje, miksanje in dehidriranje so postopki, katere uporabljamo pri pripravi presnih tort. Kljub temu surovine, ohranijo vse svoje vrednosti. Hranila in encimi ostanejo nedotaknjeni. Zato velja, če uživate hrano, ki je živa, se tudi počutite žive.

Presna hrana ima svojo kulinarično identiteto, ki je zelo igriva in iznajdljiva. Toda resnična korist surove hrane (poleg odličnega okusa), se pokaže v neverjetnem načinu, kako se ob njej počutite.


Presno hrano lahko v svoj življenjski slog vključite v takšni meri, kot si želite. Lahko le dodate veliko solato na dan, ali pa nadomestite klasične sladice (polne sladkorja in nezdravih maščob) s presnimi.


Bodite pripravljeni, da se boste z večjim deležem zaužite žive hrane, počutili srečnejši, bolj živahni, z več energije in bolj pomirjeni sami s seboj ter s preostalim svetom. Tudi če to ni vaš namen.


Sliši se kot obljuba iz oglasu za najnovejšo lepotno kremo - kupite to in deležni boste čudovitega sijaja – predobro, da bi bilo res. Toda za tiste, ki živijo ta način življenja, je to vsakdanja realnost.


P.S.: Preden zamahnete z roko, zaprete internet in se odpravite do najbližjega fast fooda, naj vas spomnim, da se je moj prehod na surovo hrano porodil iz sebične želje: počutiti se najboljše, kar se da. Pred desetimi leti nisem imel pojma o bonusih, ki pridejo zraven. Zlasti o neverjetnem povečanju življenjske energije, ki ga spremlja večji občutek miru. Da o koristih za živali in okolje sploh ne govorim…


Moja drzna trditev je, da presna hrana spreminja življenja. Vam in vsem okoli vas.


Ivan Z.Commentaires


Izbrano za vas
Zadnje objave
Arhiv
Iskanje po oznakah
Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page